Uutiskoneet viritettävä sosiaalisen median aikakaudelle

JULKAISTU 6.10.2019 Viestinnässä eletään parhaillaan historiamme hektisintä aikakautta, jonka myötä vakiintuneet tavat joudutaan heittämään roskakoriin muutaman vuoden välein. Kuopion tragedian myötä ryhdyin taas kerran pohtimaan perinteisten medioiden roolia tiedonvälityksessä sosiaalisen median aikakaudella. Siinä on nimittäin vielä paljon kehittämistä.

2000-luvun alkuvuosina internetin nousu yllätti jokaisen perinteisen mediatalon housut kintuissa, mutta sittemmin tilanne on tasaantunut. Tavallisten uutispäivien käytänteet ovat toimituksilla nykyisellään hyvin hallussa, mutta mediataloilla on vielä paljon kehitettävää suurissa ja nopeatempoisissa uutistapahtumissa.

Kuopion tragediassa sosiaalisen median merkitys jäi melko vähälle, mutta niin ei välttämättä tarvitsisi olla. Perinteinen toimittajan henkilökohtaisesti paikan päällä tekemä journalismi on ja tulee jatkossakin olemaan avaintekijä, mutta kansalaisten sosiaaliseen mediaan tuottamaa sisältöä tulee jatkossa nostaa keskiöön paljon nykyistä näkyvämmin.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kriisiraportointia käsittelevä raportti Social Media at BBC News: The Re-Making of Crisis Reporting on mielenkiintoinen paketti, jossa aihetta käsitellään monelta kantilta. Tulevaisuudessa varsinkin hektisissä uutistapahtumissa toimitusten tehtävä on perinteisen journalismin lisäksi kuratoida, faktatarkistaa, taustoittaa ja varsinkin yhdistellä sosiaalisessa mediassa julkaistua materiaalia.

Kuva: Social Media at BBC News: The Re-Making of Crisis Reporting

BBC on tästä paras esimerkki myös siksi, että se on pisimmällä sosiaalisen median valjastamisessa tutkivan journalismin välineeksi. Jotkut ehkä muistavat vielä Sudanin Khartumissa kesäkuun alussa tapahtuneen massamurhan, jossa maan armeija, poliisivoimat ja puolisotilaalliset joukot iskivät kansalaisia vastaan. Tapahtumat tallentuivat sosiaalisessa mediassa satoihin kuviin ja videoihin, joista BBC:n toimitus kokosi myöhemmin hämmästyttävän tarkan tilannekuvan tapahtumien etenemisestä hetki hetkeltä. Se oli tulevaisuuden kansalaisjournalismia parhaimmillaan.

Suomalaiset mediatalot ovat toivottavasti jo kehittämässä somesisältöjä tehokkaasti hyödyntäviä toiminnallisuuksia, sillä merkittävä uutistapahtuma ei koskaan varoita tulostaan ennakkoon. Koneiston täytyy käynnistyä minuuteissa, ja kaikkien pitää tietää silloin oma tehtävänsä. Ellei tällainen hanke ole jo vireillä, tulee sellainen käynnistää ensi tilassa. Muussa tapauksessa kehitys ajaa perinteisten mediatalojen ohi kuten se teki 2000-luvun alkuvuosina internetin myötä. Mediatalojen tulee ottaa nykyistä aktiivisempi ote somesisältöjen hyödyntämisessä uutistoiminnassa.

Kirjoittaja on vuodesta 1993 lähtien journalistina, päätoimittajana ja kustantajana toiminut media-alan yrittäjä.

Suomen parhaat verkkosivut / Nova Trotters Oy vaatii kriittisiä blogikirjoituksia poistettavaksi

Kirjoitin neljä vuotta sitten Suomen parhaat verkkosivut -kilpailusta blogikirjoituksen, jossa totesin koko homman vaikuttaneen tuolloin kusetukselta, kun täysin toimimattomia ja tyhjiä verkkosivustoja kutsuttiin mukaan maksulliseen kilpailuun toteamalla niiden olevan muiden muassa ”visuaalisia, kauniita ja hyvin tehtyjä”. Kirjoituksessa todettiin, että kilpailun järjesti Coperdia Oy. Yhtiö on sittemmin mennyt jo konkurssiin 7.8.2008 vaihdettuaan samana päivänä nimekseen Win Markkinointi Finland Oy. Mielenkiintoiselta siis vaikuttaa. Entistä mielenkiintoisemmaksi homma meni kuitenkin tänään, kun sain sähköpostiini alla olevan viestin.

Sähköposti 22. helmikuuta 2011 12.02.37 UTC+2.00
Aihe: Kirjoituksen poistamis pyyntö
Lähettäjä: Nova Trotters Oy; info@suomenparhaatverkkosivut.com
Vastaanottaja: Jocka Träskbäck; jocka xx stara.fi

Hei,

Nova Trotters Oy on tehnyt rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön Nova Trotters Oy:tä, Websiterace Oy:tä  ja Suomen Parhaat Verkkosivut -kilpailua koskevista, valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista. Lisäksi harkitsemme joidenkin kirjoitusten kohdalla haastetta ja korvausvaateita käräjäoikeuteen. Pyydämme, että poistatte foorumiltanne/blogistanne kaikki asiaa koskevat kannanotot välittömästi, niin emme vie asiaa eteenpäin kohdallanne.

ystävällisesti,

Marko Virta
Lakiasiaintoimisto Marko Virta Oy,
Puutarhakatu 33 A
33210 Tampere
marko@virtalaki.com

Olen tänään saanut tietooni, että muillekin Suomen parhaat verkkosivut -kisasta kriittisesti blogeissaan kirjoittaneille on tullut täsmälleen sama ukaasi. Viesti on lähetetty Nova Trotters Oy:n nimissä, eikä suinkaan jo konkurssiin menneen Coperdia Oy:n puolesta, jonka järjestämää kilpailua blogikirjoituksessani käsiteltiin. Viestissä todetaan myös, että väitetyn rikosilmoituksen ja tutkintapyynnön on tehnyt Nova Trotters Oy, eikä siis Coperdia Oy.

Viestin lähettäjäksi ilmoitettiin siis Lakiasiaintoimisto Marko Virta Oy. Tällaista osakeyhtiötä kuitenkaan ole kaupparekisterin mukaan olemassa! Samalla nimellä rekisterissä on ainoastaan yksityinen toiminimi, joten rekisteritietojen perusteella on aihetta olettaa viestin sisältäneen noilta osin myös valheellista tietoa. Lisäksi kaupparekisteristä selviää, että ilmeisesti sama Marko Tapani Virta on myös Nova Trotters Oy:n hallituksen jäsen. Soile Haanpää on yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Heidi Kristiina Virta hallituksen varajäsen. Soile Haanpää ja Marko Virta istuvat samalla myös WebSiteRace Oy:n hallituksessa.

Nova Trotters Oy hallitusNova Trotters Oy

WebSiteRace Oy hallitusWebSiteRace Oy hallitus

Tilanne oli tässä vaiheessa kieltämättä hieman sekava. Viestissä vaadittiin poistettavaksi siinä mainittuihin yrityksiin mitenkään liittymättömiä blogikirjoituksia, joita ei lainkaan yksilöity eikä myöskään ilmoitettu että millä oikeudellisilla perusteella niitä vaaditaan poistettavaksi. Vaatimuksessa tosin todettiin, että kyse on ”valheellisista ja herjaavista nettikirjoitteluista.” Samannimistä kilpailua kyseisessä blogikirjoituksessa tosiaan käsiteltiin, mutta kummastakaan yhtiöstä ei ollut lainkaan mainintaa, ja kilpailun järjestäjäksikin todettiin aivan toinen yhtiö. Olisikohan nyt käynyt niin, että jollain oli mennyt puurot ja vellit hieman sekaisin? No, joka tapauksessa oli tarpeen vastata viestiin ja pyytää hieman lisätietoja tällaisesta mystisestä vaatimuksesta.

Sähköposti 22. helmikuuta 2011 12.21.55 UTC+2.00
Aihe: Kirjoituksen poistamis pyyntö
Lähettäjä: Jocka Träskbäck; jocka xx stara.fi
Vastaanottaja: Nova Trotters Oy; info@suomenparhaatverkkosivut.com

Tervehdys,

Vaatimuksenne on yksilöimätön ja siten toteuttamiskelvoton.

Pyydän teitä ystävällisesti yksilöimään sekä ne nimenomaiset blogikirjoitukset joihin vaatimuksessanne viittaatte että myös ne oikeudelliset perusteet, joilla katsotte juuri kyseiset blogikirjoitukset ”valheellisiksi ja herjaaviksi” kuten viestissänne väitätte. Toivomme teiltä samalla myös tarkennusta siitä mihin poliisilaitokselle ja koska väittämänne rikosilmoitus on tehty ja kuka siinä on ilmoitettu asianomistajaksi.

PS: Poistamispyyntö on yhdyssana.

Ystävällisin terveisin,

Jocka Träskbäck
GSM +358 500 660 869
jocka xx stara.fi

Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä, mutta hieman pyydettyä suppeammassa muodossa.

Sähköposti 22. helmikuuta 2011 12.24.53 UTC+2.00
Aihe: Kirjoituksen poistamis pyyntö
Lähettäjä: Nova Trotters Oy; info@suomenparhaatverkkosivut.com
Vastaanottaja: Jocka Träskbäck; jocka xx stara.fi

https://www.jocka.fi/?p=921

Nova Trotters Oy:n väki ei siis suostunutkaan yllättäen valottamaan minulle, että minkä ihmeen takia tuo kyseinen neljä vuotta vanha kirjoitus pitäisi nyt yllättäen poistaa verkosta ja millä perusteella sen katsottiin olevan ”valheellinen ja herjaava”. Erityisesti olisi halunnut tietää millä perusteella se rikkoisi lakia. En edes viitsi tässä lähteä avaamaan juttua sananvapauden kantilta, koska pohtiminen loppuisi siihen. Jatketaan siis pohtimista ja lähestytään asiaa hieman toiselta kantilta. Viestissä mainitaan sana ”herjaus”. Joskus ammoisina aikoina rikoslaissa oli tosiaa mukana herjaus, joka sittemmin korvattiin kunnianloukkauksella. Joku voisi siis luulla, että nyt olisi kyse kunnianloukkauksesta. Ei ole. Kunnianloukkauksessa täytyy 1) esittää valheellista tietoa ja 2) kohteella täytyy olla kunnia jota loukata.

Valheellista tietoa kirjoituksessa ei ole, eikä Suomessa yrityksillä ei ole kunniaa jota voisi loukata. Yrityksen kunniaa ei siis voi loukata, vaikka joskus tekisi mielikin. Se vaihtoehto on siis poissa kuvioista, ellei asianomistaja osoita jotain tiettyä henkilöä, jonka kunniaa on loukattu kirjoituksilla, joissa kyseistä henkilöä ei ole edes mainittu. Tai jos kuu on juustoa ja lapset löytyvät kaalinlehtien alta. Hieman kauempaa haettuna mieleen voisi tulla myös SopMenLain laajennettu tulkinta, mutta sekään ei toimi, koska kyseessä on yksityisen henkilön blogikirjoitus. Näin ollen oli paikallaan pyytää – aiemmin jo kertaalleen pyydettyjä – lisätietoja vaatimusten taustoista.

Sähköposti 22. helmikuuta 2011 12.26.44 UTC+2.00
Aihe: Kirjoituksen poistamis pyyntö
Lähettäjä: Jocka Träskbäck; jocka xx stara.fi
Vastaanottaja: Nova Trotters Oy; info@suomenparhaatverkkosivut.com

Ja sitten vielä ne loput pyydetyt tiedot, kiitos.

Terveisin,

Jocka Träskbäck
GSM +358 500 660 869
jocka xx stara.fi

Tätä kirjoitettaessa lisätietoja ei ole tullut. Asianomistajan kotipaikka on Kyröskoski / Hämeenkyrö, joten väitetty rikosilmoitus olisi pitänyt tehdä Tampereen poliisilaitokselle. Odotan mielenkiinnolla asian jatkoa. Kunnianloukkausta enemmänkin tutkinut Kormilainen kirjoittaa aiheesta hieman tarkemmin viitaten mm. korkeimman oikeuden ennakkotapaukseen KKO:2005:1.

Testailua iPhone & WordPress -yhdistelmällä

Olen viime aikoina testaillut iPhonen käyttämistä julkaisujärjestelmien kanssa, kun lelu sai uuden 3.0-softaversionsa. Copy-pasten myötä homma onkin helpottunut selvästi, kun tekstin voi kirjoittaa ensin valmiiksi vaikkapa Muistiossa ja sitten pastettaa kerralla uudeksi entryksi.

Homma toimii noilta osin ihan mukavasti, mutta iPhonen Safari-selain tuottaa edelleen hieman ongelmia. Se nimittäin hukkaa jostain syystä p-tagit, kun entry tallennetaan wysiwyg-näkymässä.

Tässä blogissa on kuitenkin käytössä hieman eri versio WordPressistä, joten nyt testailen tagien säilyvyyttä iPhonea käytettäessä. Nyt tagit näyttävät kyllä säilyvän, mutta muita bugeja on tullut tilalle. Tekstiä ei voi nimittäin muokata ”visual”-moodissa lainkaan. Jostain syystä pitkää juttua ei voi editoida myöskään wysiwygissä ennen kuin se on kertaalleen käytetty visualissa, sillä vasta sitten koko juttu avautuu ruudulle.

Lisäksi kategoriavalinnoista puuttuu scrollaus, joten niistä voi valita vain ensimmäiset. Onneksi esiin saa myös ”most used”-listan, joka helpottaa valintoja.

Tähän saakka päästessäni myös word count on sekaisin, sillä jutussa on sen mukaan vain 12 sanaa. Uudemmassa versiossa on siis korjattu jotain bugeja, mutta uusia on tullut tilalle. Perustoiminnot ovat kuitenkin ihan siedettävät, joten bugikorjauksia voi odotella rauhallisin kesämielin.

Anna meille blogisi – ja blogitulosi

Iltalehti on avannut, tai avaamassa, uuden Oma.fi -osion verkkosivuilleen. Näköjään lehdessä on innostuttu toden teolla blogeista, mutta hieman totutusta toimintatavasta poiketen. Lehti nappaa nimittäin itselleen huimat 80 prosenttia blogien mainostuotoista. Tässä hieman otteita viestistä.

Vaihda blogin julkaisupaikkasi Oma.fi -palveluun. Lupaamme 20 % blogi-sivullesi myytyjen mainosten tuotosta sinulle (arvonlisäverottomasta myynnistä). Nyt lanseerauksen jälkeen mainoksia ei vielä palvelussa ole, mutta vuonna 2010 arvioimme parhaimpien blogistien voivan ansaita näin 5000-15000 euroa vuodessa.

Toisin sanoen lehti arvioi tekevänsä yhden suositun bloggaajan tekemällä työllä vuonna 2010 peräti 50.000 euroa vuodessa. Aika hyvää bisnestä sanoisin. Yksittäinen blogi saa nousta aikamoiseksi ilmiöksi, jotta se saavuttaisi 75.000 euron vuositulot, joista Iltalehti ottaisi tietenkin siis 50.000 euroa päältä. Tuolloin viikkolukijoita tulisi olla arviolta 200.000, mikä on huima määrä blogille ainakin nykymittapuussa. Tällä hetkellä Suomessa ei ole tietääkseni yhtään näin luettua blogia.

Blogi-sivusta voit tehdä itsesi näköisen: voit valita oman visuaalisen ilmeen sivulle, tehdä kuvagallerioita ja lisätä videoita. Blogien lisäksi palvelussa voidaan viestiä kavereilta kavereille ja muodostaa yhteisöjä. Tai julkaista jopa omaa verkkolehteä.

Iltalehden viestin mukaan näyttäisi siltä, että palveluun haalitaan mahdollisimman paljon blogeja mahdollisimman nopeasti, joten oikeasti hyvät blogit hukkuvat pahasti massaan ja se vaikeuttaa entisestään hyvien blogien erottumista. Mikäli bloggaajalla on mainio idea tai jo olemassaoleva blogi, se kannattaa tuotteistaa täysin omaksi domainikseen (ei siis blogspot tms) ja ottaa mainosraha kokonaan omaan taskuun vaikkapa Googlen AdWordsin kautta.

Toinen vaihtoehto on liittoutua jonkin jo tunnetun sivuston kanssa ja liittää blogi kyseisen sivuston kiinteäksi osaksi, eikä vain alihakemiston alihakemiston alihakemistoksi. Silloin kirjoittaja saa valmiin lukijakunnan sekä sopimuksen mukaan esimerkiksi oman bloginsa AdSense -tulot kokonaisuudessaan. Silloin voidaan puhua jo kuukausituloista. Eikä tarvise odottaa ”ehkä” sanan lunastamista vuoteen 2010.

PÄIVITYS 15.11.2007: Maija käsittelee blogissaan samaa asiaa, ja hän on ottanut myös yhteyttä kyseiseen instanssiin. Sieltä löytyy siis lisämatskua aiheesta.

Piratismin epämiellyttävät totuudet

Levy-yhtiöiden kansainvälinen kattojärjestö IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) on osana piratisminvastaista kampanjaansa julkaissut sivustollaan ”10 epämiellyttävää totuutta” piratismista. Kotimainen Piraattiliitto.org -verkkosivusto on ottanut nuo totuudet käsittelyynsä mielenkiintoisella tavalla.

Suurin osa IFPI:n ’totuuksista’ on selviä tarkoitushakuisia valheita, jotka eivät kestä pienintäkään kriittistä analyysia.

IFPI:n teeseistä tulee mieleen lähinnä Tanja Karpelan (nykyisin Saarela) taannoin esittämät valheelliset väittämät uudesta tekijänoikeuslaista ja sen vaikutuksista. Kuten Piraattiliittokin sivuillaan toteaa: ”Ihmiset ovat myös alkaneet ymmärtää, että ’laiton’ ja ’moraalisesti väärä’ eivät ole aina synonyymejä”. Kunpa Tarjakin olisi ymmärtänyt sen ennen maineensa lokaamista.

Suomen Parhaat Verkkosivut?

Ehdin jo aiemmin käydä pienimuotoista debaattia Suomen Parhaat Verkkosivut ”kilpailun” järjestävän Coperdia Oy:n edustajan kanssa sähköpostin välityksellä. Samalla vaadin heitä poistamaan osoitteeni spammilistaltaan, mutta tänään sieltä saapui Soile Haanpää -nimiseltä henkilöltä taas spammimailia, jossa tarjottiin osallistumista puoleen hintaan. Nyt pääsee kusetettavaksi vain 60 eurolla (+alv) per saitti. Halpaa kuin makkara.

Kyseessähän on siis monille sivustojen ylläpitäjille tuttu kampanja, jossa tyhmiltä sivustojen pyörittäjiltä, siis lähinnä pienyrityksiltä, lypsetään rahaa. Itse pyöritän lukuisia saitteja, joista osalla ei ole vielä edes varsinaista oikeaa sivustoa. Saitilta löytyy siis pelkkä logo ja ehkä pari viihdeuutisten otsikkoa. Silti sain juuri tämänkaltaisista saiteista viestin, jonka mukaan:

Tutustuimme yrityksesi kotisivuihin, ja ne olivat persoonalliset, visuaalisesti kauniit ja hyvin tehdyt, eli osallistuja-ainesta. Kutsunkin yrityksesi www-sivuston mukaan Suomen Parhaat Verkkosivut-kilpailuun, toivottavasti otat kutsun vastaan. Lähetämme tämän ennakkoilmoittautumis-kutsun vain pienelle, www-sivujensa ansiosta valikoidulle joukolle yrityksiä, kuntia, julkaisuja ja yhdistyksiä.

Sama viesti on lähetetty siis spammina ”pienelle valikoidulle joukolle”, eli käytännössä sadoille sivustoille. Kusetuksen antaa ilmi se, että lukuisat sivustot, joita ei ole varsinaisesti vielä edes olemassa, on rankattu ”visuaaliseksi, kauniiksi ja hyvin tehdyksi”. Varsinaisesti laiton kisa ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä ilmeisesti spammikampanjaan langenneiden joukosta valitaan arvalla ”voittajat”, ja lopulta jopa se über-glorifioitu The Suomen Paras Verkkosivusto. Moraalisesti käynnissä on kuitenkin yksinkertaisesti kusetus.

Saman spammin kohteeksi joutunut Kari T oli hankkinut linkin kyseisen yrityksen tietoihin YTJ:ssä. Toivottavasti Sinä et ole mennyt tuohon lankaan ja maksanut siitä, että saamme jatkossakin mailia vastaavilta tapauksilta.

PÄIVITYS: Asiasta lisää Butt Ugly -blogissa, josta löytyy myös Coperdia Oy:n ”toimitusjohtajan” vastine. Asiaan liittyen tämän päivän (26.3.2007) Kauppalehden Protestipalstalla oli taas kerran tuttu ilmoitus:

Coperdia Oy, Tampere 4.630 EUR / Aktiv Capital, Helsinki / 9.3.

Että silleen.

Mac Book Pro tilauksessa

Käänsin kelkkani PC-miehestä Mac-mieheksi monien tuttujen myötävaikutuksella. Suurin syy oli ehkä se, että uusissa Maceissa toimii myös Windows. Nyt olisi tulossa työasemaksi Mac Book Pro 15″, 2,33Ghz Intel Core 2 Duo, 160Gb, 2Gb muistilla ja 23″ Cinema HD -näytöllä.

Hieman huolestuneisuutta aiheuttavat tuoreimmat huhut Mac-koneiden lukuisista ongelmista ja vioista. Parikin tuttua on aivan viime kuukausina vaihtanut Macin takaisin PC-laitteeseen, kun kone ei vaan ole toiminut. Lisäksi maailmalla liikkuu paljon huhuja loputtomista takuukeikoista… Nyt pitää vain toivoa, että Mac lunastaisi korkealle asetetut odotukset, tai muuten meikä siirtyy hyvin nopeasti takaisin PC-maailmaan. Muutaman tonnin hinnalle pitää saada tarpeeksi vastinetta muutenkin kuin pelkän designin osalta.

Aiheesta myös Hessun kahvila -podcastissa noin puolen tunnin kohdalla.

Blogin uusi osoite

Sain vihdoinkin aikaiseksi oman Jocka.fi -domainin asentamisen. Kun varsinaista henkilökohtaista saittia ei ole, niin toimikoon blogi sellaisena. Vielä on hiukan säätöä tuon .htaccessin kanssa, joten vanhat linkit voivat hieman reistailla. Toivottavasti homma saadaan kuitenkin haltuun asap.