Tänään tuli taas todettua kantapään kautta, että Mac-maailma ei todellakaan eroa Windowsin vastaavasta. Ainakin minun parin kuukauden ikäinen Intel Macini jumittaa aivan yhtä paljon kuin PC-veljensä ja vieläpä samaan tapaan juuri silloin kun homman nimenomaan pitäisi toimia. Mac on varmasti ihan kiva kotikäyttöön ja Photariin, mutta niiaa todella usein.
Viimeksi tänään koko Macin jumiutuminen (netti poikki, molemmat selaimet antavat hyrrää, ei käynnistä softia, eikä sammuta softia edes pakolla) maksoi hetkessä pari sataa euroa riihikuivaa käteistä. Onneksi vieressä oli PC ja Gatesin softa varmistamassa tilannetta, ja ne onnistuivatkin korjaamaan hiukan tilannetta.
Kun joskus viime syksynä hehkutin tuttaville päättäneeni siirtyä Mac-käyttäjäksi, herra Peuriz varoitti luottamasta liikaa kyseiseen koneeseen. Hänellä oli nimittäin asiasta jo omakohtaisia kokemuksia. Silloin epäilin, mutta nyt tiedän, että PC pitää olla myös jatkossa tuossa vieressä ”kaiken varalta”, vaikka Mac taitaa pysyä niin sanottuna ykköskoneena. Ainoana koneena sitä ei näköjään voi pitää, jos haluaa varmistaa toimivuuden kaikissa tilanteissa.
PC-maailmasta tuli mieleen, että eilen tuli testattavaksi uusi sotapeli ArmA – Armed Assault, joka vaikuttaa ainakin ensimmäisten pelikokemusten perusteella aika upealta peliltä. Grafiikka on selkeästi parasta mitä tähän mennessä on nähty, ja se pyörii hieman kevyemmälläkin kokoonpanolla hienosti. Suosittelen lämpimästi varsinkin Call Of Duty ja Battlefield -pelisarjojen ystäville. Demo on ladattavissa täällä.
Morjensta taas,
Onpas harmillista, että herra Macintosh on tuottanut tuskaa. Itse myös piiiitkäaikaisena peesee käyttäjänä ja nykyisenä sekakäyttäjänä (Mac / PC) voin todeta, että mikään kone ei ole kaatumaton, eikä mikään alusta ainoa ja paras. Kuten olen mm. omassa podcast -ohjelmassanikin koittanut toitottaa, on molemmissa alustoissa puolensa…ja linuxista puhumattakaan.
Vaikka itselläkin tuppaa olemaan aikalailla omenan muotoiset silmälasit monesti päässä, olen myös törmännyt erilaisiin ongelmiin Macin kanssa. En kuitenkaan näkisi, että ongelma välttämättä on aina siinä, että koneen kyljessä on Applen logo. Oma kokemukseni on nimittäin osoittanut, että Applen ”ongelmat” ovat olleet monesti myös johdannaisia erilaisesta ajattelutavasta ja tavasta toimia. Karrikoiden sanoen, olen saattanut käyttää konetta väärin. Tämä kuulostaa hassulta, mutta esim. Finderin käytössä tämä pätee, kuten myös joissakin muissa tapauksissa (samahan pätee tietysti toisin päin myös Windows -maailmassa). Windows tavat ovat niin syvällä selkäytimessä, että niitä on vaikea aluksi muuttaa.
Olen todennut myös (ihan ääneen aiemminkin) että Applen täydellinen toiminta on yleensä totta silloin, kun kaikki verkon laitteet ovat Appleja. Tarkoitan tällä myös esim. palomuuri/WLAN/router -systeemeitä. Vrt. tuo mainitsemasi ”verkko poikki” ongelma. Johtuisko se kenties samasta, kuin minulla. Linksysin routterin DHCP ei toimi oikein Applen kanssa. Muistelen, että koitin firmware updateakin, tuloksetta. Ainoana ratkaisuna tähän olen antanut kaikille laitteille kiinteän IP -osoitteen (2 maccia). Muutoinkaan en ole ihan sinut vielä tuon eri verkoissa pomppimisen ja Macin konffauksen suhteen. Peeseet, Communicatorit ja muut kilkkeet kyllä osaavat hakea osoitteesa oikein em. kotiverkossani.
Tämä puolin ja toisin merkkien ”bashaaminen” on varmaan ikuinen ongelma keskustellessa tietoteknisistä laitteista. Yksi tykkää Applesta ja toinen muista laitteista. Sotku onkin sitten sitä vaille selvä. Applen osalta ongelmaksi tältä osin lienee vielä erityisesti muodostunut liian innokkaat evankelistat (joihin itsekkin välillä lukeudun). Eli kun jengi hehkuttaa hehkuttamasta päästyään Applen kaikkivoipaisuutta ja sitten kun paljastuu, ettei se sitä aina olekkaan, niin kyllähän se turhauttaa. Vaikka totuus on siinä, että kaikki laitteet ovat lopulta hyviä jossain ja huonoja toisessa tilanteessa. Yhtälailla olisi voinut käydä niin, että se Gatesin mylly olisi pettänyt ja Apple pelastanut maailman. Sehän olisikin ollut pirtaan sopivaa, mutta harmillisesti nyt pääsi käymään näin…if you know what I mean…
Pitää kuitenkin rehellisyyden nimissä todeta, että Applen / Macin toiminta on ollut omassa käytössäni enimmäkseen Peeseetä luotettavampaa. Tämä pätee niin ääni, kuin kuvatuotantoon ja laitteiden y hteensopivuuteen/yhteensopivuusongelmien vähäisyyteen. Kun on kauan käyttänyt peeseetä, niin toki sillä jotkut hommat sujuvat edelleen helpommin, kuin Macilla, mutta sehän ei olekkaan Macin vika. Kyllä ongelma tuolloin löytyy penkin ja näppäimistön välistä. Sama pätee aivan varmasti myös toisin päin…jos sellaisia Mac–>PC switchaajia sattuu löytymään 🙂
Mutta mutta…Kaikkea hyvää Macin parissa kuitenkin. Pistä vaikka sähköpostia ja kerro tarkemmin noista ongelmista, josko osaisin vaikka jotain kommentoida. Viimeisimmät turvapäivitykset ovat kuulema myös aiheuttaneet ongelmia. Itselläkin heitti MacBook Pro sen päivityksen jälkeen Macin kuuluisan ”Bluescreenin” joka on muuten väriltään harmaa ja skrollaa hienosti ruudun päälle…wau! Samoin kone ”hirtti kiinni” täydellisesti kerran ohjelmaa avatessa. Ohjelman kuvake jäi vain suurennetuksi dockkiin ja mitään muuta ei tapahtunutkaan…edes omppu valikko ei toiminut… näin se homma etenee..mutta onhan se Macci niin hemmetin kaunis… 😀
Moro Hessu! Luulen, että tuon kaatuilun ensisijaisena ”syynä” voi olla Intelin prossu, joka ei välttämättä osaa keskustella tehokkaimmalla mahdollisella tavalla hiukan vanhempien OSX -softien kanssa. Nyt käytössä on Universalina esimerkiksi Photoshopin CS3 betan testiversio, joka tuntuu toimivain oikein mainiosti paria tunnettua bugia lukuunottamatta (esim. ei löydä skanneria muuten kuin Rosetta-tilassa).
Päivittelin eilen Zyxelin ADSL-palikkaan jälleen uuden firmwaren (edellisen kerran päivitys kuukausi sitten), joka korjasi ainakin tukisivujen mukaan joitain ongelmia. Nyt on tämän vuorokauden ajan pelittänyt ihan hyvin. Tuo ”ohjelman kuvake jäi suureksi ja kone tilttasi” on käynyt myös omalla kohdallani todella usein. Parissa kuukaudessa ehkä 7-9 kertaa. Toivottavasti siinä on ainakin useimmiten ollut kyseessä juuri softan ongelma.
Odotukseni Macista olivat kieltämättä paisuneet vuolaiden kehujen siivittämänä kuin pullataikina, ja erityisesti koneen kaatumatomuutta hehkutettiin kovasti. Vaikka totuus olikin lopulta toisenlainen, on Mac silti nyt ja jatkossa ykköskoneeni. Nykyisin kuitenkin osaan pitää PC:n aina valmiina vastaavanlaisia tilanteita (ja tietenkin myös pelejä) varten.