Venäjä hyökkäsi Ukrainaan – Suomen Nato-optio käytettävä välittömästi

Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Vieraan valtion suvereniteettia täytyy kunnioittaa kaikissa tilanteissa, mutta Ukrainan kohdalla tilanne on Suomen kannalta poikkeuksellisen huolestuttava. Venäjän presidentti Vladimir Putinin televisiopuheen retoriikka antoi ymmärtää, että Venäjä haluaa palauttaa itselleen alueet, jotka sillä oli ennen Leninin aikakautta. Niihin alueisiin sisältyy myös Suomi.

Sanna Marinin hallituksen omassa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa todetaan, että Nato-jäsenyyden hakemisen tarvetta tarkastellaan reaaliajassa kansainvälisen turvallisuusympäristön muutokset huomioiden. Nyt Venäjä on hyökännyt eurooppalaiseen maahan, mutta pääministeri Marin totesi hetki sitten tiedotustilaisuudessa, että Suomen turvallisuusympäristö ei ole muuttunut. Ellei Venäjän aseellinen hyökkäys itsenäiseen eurooppalaiseen maahan ole muutos myös Suomen turvallisuusympäristössä, niin mikä sitten on?

Pääministerin kanssa samassa tiedotustilaisuudessa puhunut presidentti Sauli Niinistö tuomitsi jyrkästi Venäjän sotatoimet Ukrainassa ja vaati niiden pikaista lopettamista. Presidentti totesi, että nyt on nähty vasta alkusoittoa ja ”Ikävä kyllä soitto tästä vielä synkkenee”. Niinistön mukaan on selvää, että tilanne heijastuu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan ja siirtää Suomen Venäjä-suhteet toiselle tasolle. Suojelupoliisin mukaan ”Euroopan ja Suomen turvallisuusjärjestys on olennaisella tavalla muuttunut”.

Samaan aikaan pääministeri Sanna Marin lausuu, ettei Suomen turvallisuusympäristössä ole tapahtunut muutoksia.

Ristiriita on korviahuumaava.

Vuodesta 2012 lähtien Suomen perustuslaki on määritellyt, että presidentin ja pääministerin ollessa erimielisiä ulkopolitiikan suunnasta päätösvalta siitä siirtyy eduskunnalle. Presidentti Niinistö viittasi tämän päivän tilaisuudessa tältä osin perustuslakiin ja kehui samalla eduskunnan eilistä Nato-keskustelua, joka oli varsin Nato-myönteinen. Tulkitsen tämän olleen viesti pääministerille, joka vaikuttaa olevan presidentin kanssa eri mieltä Nato-jäsenyyden hakemisesta.

Suomen täytyy aloittaa välittömästi neuvottelut Nato-jäsenyydestä, koska prosessi ottaa aikansa, ja aikaa meillä ei ole enää hukattavaksi. Kokoomus on kannattanut Nato-jäsenyyden hakemista vuodesta 2006 lähtien. Nyt on option lunastamisen aika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *